צריכה להיות תכנית לאומית להסברה וקידום המודעות לאורח חיים בריא!

שיעור מקרי הסרטן בגיל צעיר עולה, אך עד 50% מהמקרים ניתנים למניעה באמצעות אורח חיים בריא. כתבה על הגורמים המשפיעים, חשיבות האבחון המוקדם, תורשה, ותפקיד ההורים ביצירת שינוי תזונתי ומשפחתי.


קטגוריה: מאמרים חשובים

למרות שהיום יותר מדברים על אורח חיים בריא בכל המדיות, אני מבינה שעדיין רוב האנשים עוד לא באמת מבינים עד כמה זה משמעותי.
בעיניי צריכה להיות תכנית לאומית להסברה וקידום המודעות לאורח חיים בריא והמשמעות שלו

בעשורים האחרונים, שיעור מקרי הסרטן בקרב ילדים ובוגרים מתחת לגיל 50 גדל במדינות רבות. סקירה שפורסמה בכתב העת Nature Reviews Clinical Oncology בדקה את גורמי הסיכון העומדים מאחורי מקרי סרטן מוקדם אלה. הסקירה, שבוצעה על ידי חוקרים מארה"ב, מצאה שגורמי אורח חיים כמו תזונה וחשיפה למזהמים, החל מהחיים המוקדמים ובגיל ההתבגרות, יכולים להשפיע על הסיכון לסרטן מוקדם.

מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) עולה כי ניתן למנוע בין 30%-50% ממקרי הסרטן. על ידי השקעת משאבים ויישום אסטרטגיות בתחום המניעה, הגילוי המוקדם והטיפול

ניתן לצמצם את נתוני התחלואה והתמותה, על ידי שמירה על אורח חיים בריא: הימנעות מעישון, תזונה נכונה, פעילות גופנית, שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מאלכוהול.  לזאת יש להוסיף התנהגות חכמה בשמש, הימנעות מחשיפה לעישון כפוי ולגורמים מסרטנים אחרים".

  1. מה ניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון לסרטן?

אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית משמעותית את הסיכון לתחלואה ותמותה מסרטן. הגורם שיש לו את ההשפעה הרבה ביותר על הסיכון לתחלואה הוא עישון. חשוב להימנע מעישון ומחשיפה לעישון כפוי. כמו כן, חשוב מאוד לשמור על משקל גוף תקין ולהקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת,  להמעיט ככל הניתן בשתיית משקאות אלכוהוליים, לבצע פעילות גופנית סדירה ולשמור על כללי 'חכם בשמש'. יש להקפיד לגשת לבדיקות לגילוי מוקדם שהוכחו כיעילות, על מנת להגדיל את הסיכוי לריפוי, תוך קבלת החיסונים המומלצים. כמו כן, יש להיות ערים לשינויים בגוף ולפנות לבירור רפואי במידת הצורך.

  1. מדוע אבחון מוקדם חשוב כל כך?

במקרים רבים, גידול סרטני מתפתח באיטיות רבה. ראשיתו בגוש קטן של תאים שאינו גורם לשום תופעות. עם הזמן, עלול הגוש לגדול ולחדור לרקמות שמסביבו, ואף להתפשט לאיברים מרוחקים. ככל שמצליחים לאתר את הגידול בשלביו הראשונים, סיכויי ההחלמה טובים יותר, ולכן יש חשיבות רבה לגילוי מוקדם של המחלה. ישנן בישראל תכניות סריקה (Screening) שהוכחו כיעילות בגילוי מוקדם של סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן צוואר הרחם. לקבוצות המצויות בסיכון מוגבר יש המלצות מיוחדות.

  1. האם מחלת הסרטן עוברת בתורשה?

נמצא כי חלק מהגידולים הסרטניים הינם בעלי נטייה תורשתית, כגון סרטן השד, השחלות, המעי הגס, הערמונית, סרטן עור מסוג מלנומה ועוד. אנשים שבמשפחתם אובחנו מחלות אלו נמצאים בסיכון גבוה לחלות בהן, ומומלץ כי ישקלו לפנות לייעוץ גנטי. יש לציין, כי רק בחמישה עד עשרה אחוזים ממחלות הסרטן התגלו עד כה גורמים גנטיים. עם זאת, יש לדעת, כי גם כשמתגלה גורם גנטי, עדיין אין הכרח שהמחלה תתפתח. הימצאות קשר גנטי משפחתי מעלה את הסיכון של בני המשפחה הבריאים לחלות בסרטן, ביחס לאוכלוסייה הכללית, ועליהם להקפיד על ביצוע בדיקות המעקב ובתדירות המומלצת להם.

בנוסף, גורמי אורח חיים אלה משפיעים בשלבים מוקדמים יותר במהלך החיים. לדוגמה, יש שיעורים גבוהים יותר של עודף משקל והשמנה בקרב ילדים היום בהשוואה לפני 30 שנה, וילדים צורכים היום כמויות גבוהות יותר של משקאות ממותקים מאשר לפני שלושה וארבעה עשורים. 

אחד ממובילי המחקר, ד"ר טומטאקה אוגאי מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, התראיין לאתר medicalnewstoday והמליץ על השינויים הבאים באורח החיים למניעת סרטן:

  1. הימנעות מדיאטות בסגנון מערבי עשירות במזון מעובד מאוד, שומן מן החי, קינוחים ובשר אדום מוגזם.
  2. הימנעות מסוכר.
  3. פעילות גופנית קבועה.
  4. הימנעות מעישון.
  5. הימנעות מאלכוהול.
  6. צריכת מזונות ומשקאות מזינים מאוזנים היטב.
  7. שינה טובה בלוח זמנים קבוע והימנעות מתאורה חזקה בלילה.
  8. צמצום עבודה במשמרות לילה ככל האפשר.
  9. חיסון נגד מיקרואורגניזמים גורמי סרטן כגון HPV ו-HBV.

לסיכום יש לציין כי למחקר היו כמה מגבלות, כולל העובדה שהנתונים נאספו בעיקר ממדינות בעלות הכנסה גבוהה ונשענו על מספר נמוך של מחקרי עוקבה ארוכי טווח.

רוצה לשמוע עוד על איך נתן במרחב הביתי והמשפחתי לייצר שינוי תזונתי ? פה ניתן לקרוא איך עושים סדר ברכיבים וקונים בריא!


אהבתם? שתפו!


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    אשמח לשמוע מכם ולהשיב לכל שאלה, אנא השאירו את פרטיכם ואחזור אליכם בהקדם